
Τα καλύτερα βιβλία αγγίζουν το βαθύτερο υπόστρωμα της ύπαρξής μας ερμηνεύοντας ενίοτε την πραγματικότητα που μοιάζει απροσπέλαστη. Ο συγγραφέας ενσωματώνει πέρα από έναν αριθμό βιωμάτων (δικά του ή ξένα) κι έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών, χωρίς αυτές να γίνονται άμεσα ορατές στον αναγνώστη. Σαν ταχυδακτυλουργός αποσπά την προσοχή ενώ υπογείως προετοιμάζει αυτό που θα εμφανιστεί στη συνέχεια. Σε ένα αφήγημα (μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης) παρουσιάζονται χαρακτήρες που ζουν, δρουν, αντιδρούν, σχετίζονται κι αλλάζουν. Χαρακτήρες που δοκιμάζονται από τα τρέχοντα γεγονότα και την Ιστορία. Οι τεχνικές δίνουν μορφή στα βιώματα, τα καθιστούν συναρπαστικά και ενδιαφέροντα.
Αν και δυσδιάκριτες είναι τα ίδιο σημαντικές για το γραπτό μας όσο τα θεμέλια ενός σπιτιού. Αυτό που προσδίδει σε μια ιστορία νόημα είναι η ικανότητα του συγγραφέα να διεισδύει σε βάθος, να δημιουργεί πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σύνθετες καταστάσεις, ενσωματώνοντας στη δράση, γεγονότα (κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά, φυσικά φαινόμενα ή καταστροφές κ.ά) ιδιωτικές εμπειρίες, ακόμα και αφηρημένες φιλοσοφικές έννοιες.
Στον «Δεύτερο κύκλο» θα επεξεργαστούμε αυτές τις τεχνικές. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι οι σπουδαστές να έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο, να έχουν ήδη σκεφτεί μια ιστορία και να έχουν γράψει κάποιες σελίδες.
Έχοντας ανασύρει στην επιφάνεια το πρωτογενές υλικό της γραφής, οι συμμετέχοντες θα δοκιμαστούν σε ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις και στη σχεδίαση και εκτέλεση του δικού τους έργου.
Ταυτόχρονα, μελετώντας αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα, θα εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν την εφαρμογή των τεχνικών που διδάσκονται, να εντοπίζουν τον τρόπο που δόκιμοι συγγραφείς χειρίζονται τα προς συζήτηση θέματα, να αποκωδικοποιούν τα σύμβολα, να αφουγκράζονται το ρυθμό, τις παύσεις, τις κλιμακώσεις και τις ανατροπές. Επίσης, μέσα από τη «μύηση» στις σύγχρονες λογοτεχνικές θεωρίες, θα ασκηθούν στο να «ξεκλειδώνουν» τις «κρυμμένες» έννοιες και τις δυσδιάκριτες αρετές που καθιστούν ένα κείμενο μοναδικό.
Στις οκτώ συναντήσεις θα μάθουμε:
- 1η Συνάντηση: Επιλογή αφηγητή, οπτικής γωνίας, μεταμορφώσεις.
- 2η Συνάντηση: Η σχέση ανάμεσα σε ατομική και συλλογική εμπειρία: Τι καθιστά ένα προσωπικό βίωμα οικουμενικό.
- 3η Συνάντηση: Σασπένς, κεφάλαια και αφηγηματικός χρόνος. Ατμόσφαιρα.
- 4η Συνάντηση: Ο ρόλος του Ασυνειδήτου. Οι θέσεις και η ιδεολογία των Χαρακτήρων. Η βαρύτητα των διαλόγων.
Η θέση και η ιδεολογία των χαρακτήρων. Οι εξωτερικές μεταβολές, τα απρόβλεπτα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, οι φυσικές καταστροφές και τρόποι που η Ιστορία επηρεάζει την πορεία και την πλοκή της δικής μας ιστορία. Οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται μέσα από την ιδιαιτερότητα της έκφρασής τους, μέσα από τη δική τους σύνταξη και φωνή, τις αντιδράσεις τους αλλά κυρίως μέσα από αυτά που παρασιωπούν.
- 5η Συνάντηση: Ο ρόλος του τυχαίου.
- 6η και 7η Συνάντηση: Η επεξεργασία της γλώσσας των κειμένων που έχουν ήδη γραφεί. Θα ασχοληθούμε με τις βασικές τεχνικές της επιμέλειας του δικού μας γραπτού.
- 8η Συνάντηση: Προσωπική συνάντηση με τον κάθε μαθητή χωριστά.
Διάρκεια: 8 μαθήματα 2,5 ώρες έκαστο,
Απρίλιος 17, 24,
Μάιος: 8, 15, 22, 29,
Ιούνιος: 5, + ένα μάθημα κατόπιν συνενοήσεως με τον μαθητή
Κόστος: 220 ευρώ (με την εγγραφή δίνετε το 50% του ποσού κι εξόφληση στο πρώτο μάθημα)
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.